Suwine Blog

Suwi Zlatic - Best Sommelier of Austria 2014 | Ambassadeur du Champagne 2015/16 | VINEUS Sommelier of the Year 2016

Schutz der AOC Champagne: der aktuelle Stand

Schutz der AOC Champagne: der aktuelle Stand

Die Champagne genießt in den meisten Länder der Welt den Markenschutz, welche Länder dazugehören findest du unter dem folgenden Link.

http://www.champagne.fr/de/terroir-ursprungsbezeichnung/schutz-der-urprungsbezeichnung/aktueller-stand

Stay up to date by Suwine..

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Das Suwine Advents Gewinnspiel. Last call !!!!

Das Suwine Advents Gewinnspiel. Last call !!!!

Anlässlich unseren neuen Logos, haben wir uns entschlossen, 2 Tickets für ein Suwine Sake Training deiner Wahl

(Dauer 4 h, Sake Sommelier Ausbildung ausgeschlossen) zu verlosen. Alles was du dafür tun musst ist:

 

1. Eine Person markieren, mit der du dieses Seminar besuchen würdest.

2.Den Beitrag Teilen.

 

Die Ziehung des Gewinners oder der Gewinnerin findet LIVE auf Suwine Facebook am 27.12.2016 um 17 Uhr statt.

 

Viel Glück euch allen wünscht Suwine.

 

Dieses Gewinnspiel endet am 26.12.2016 (23:59) und steht in keiner Verbindung mit Facebook uns wird ich nicht von Facebook unterstützt.

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Suwine Tipp der Woche

Suwine Tipp der Woche

Endlich Montag, wie gewohnt gibt es den Suwine Tipp der Woche diese Woche geht es um die Weine aus Kalifornien auf der Homepage  http://www.discovercaliforniawines.com

findet ihr alles was das Herz begehrt, rund um die Kalifornischen Weine. Schöne und erfolgreiche Woche wünscht euch Suwine.

 

 

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Nur noch 9 Tage-Advents-Sake Gewinnspiel by Suwine....

Nur noch 9 Tage-Advents-Sake Gewinnspiel by Suwine....

Anlässlich unserem brandneuen Sake Ninja Logos, haben wir uns entschlossen 2 Tickets für eine Sake Verkostung (Dauer 4 h) deiner Wahl zu verlosen (ausgenommen Sake Sommelier Ausbildung). Alles was du dafür tun musst ist:

  1. diesen Beitrag teilen
  2. eine Person zu markieren mit der du diese Verkostung besuchen würdest.

Der glückliche Gewinner oder Gewinnerin wird am 27. 12. 2016 um 18 Uhr !!!! Live auf Suwine Facebook bekannt gegeben !!!!

 

Zur Info: Dieses Gewinnspiel steht in keiner Verbindung zu Facebook und wird in keiner Weise von Facebook unterstützt. 

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Create your account by Suwine-your personal success-line !!!

Create your account by Suwine-your personal success-line !!!

Don't miss the opportunity and learn a lot of about wine and other drinks. Download a lot of documents for free. Visit our Seminars and taste very rare products and Vintages. Improve your sales skills and don't forget you will be a part of the Suwine Family. We send you a lot of greetings and we welcome you on our---" log in" ---platform fill in your e-mail, password and enjoy it...

 

BE A GREAT SOMMELIER !!!!!!!!

 

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Suwi Zlatic
Thats great, where are you coming from?? I have a lot of Book recommendations written in my Blog, many Greetings..
Sonntag, 08. Januar 2017 13:01
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Suwine Tipp der Woche

Suwine Tipp der Woche

Immer wieder Montags erscheint der Suwine Tipp der Woche, diesmal ist es eine Homepage von einem Sake Sommelier Namens Maximilian Fritzsch und seinem Unternehmen Tokuri in Berlin. Dort findet ihr nicht nur diesen fantastischen Sake Glossar sondern auch sehr hochwertige Sake und vieles mehr. 

http://www.sake-guide.de/glossar/

Eine erfolgreiche uns angenehme Woche wünscht euch Suwine...

 

 

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Sake rocks Europe !! No rice, No Price..

Sake rocks Europe !! No rice, No Price..

Sake: Wine’s Japanese fling

What do we call it? Acceptance? Absorption? Adoption? Whatever word you prefer, the process is well under way: sake now seems to belong on wine lists and in wine magazines. Wine lovers revealing ignorance of or disaffection for this newly fashionable drink court opprobrium.

This year’s most commented-on (and thus perhaps influential) Wine Advocate review did not cover Bordeaux 2015 or Napa 2014, but was a report written about sake by Chinese contributor Liwen (Martin) Hao, a journalist whom I have had the pleasure of tasting wine with at the Decanter Asia Wine Awards in the past.

A poorly drafted and imperfectly edited Financial Times article contrived to suggest the notes were Parker’s own, which may or may not have triggered the resulting sales stampede; and as W.Blake Grey has revealed in a fascinating post on his website, all of the sakes reviewed in the Advocate were offered for sale, at sometimes inflated prices, on the day the report appeared by a newly established Tokyo company via a website which has subsequently and mysteriously disappeared. Those posting to Blake Grey’s site suggest that this fugitive company had connections with one which has organised Wine Advocate events in Japan.

Around a month after the Liwen Hao report, Jancis Robinson MW covered sake for the Financial Times and her own website, as she had done in 2008. (Jancis, not in general a fan of heady wine, was perhaps surprisingly “uplifted by the subtle variations in these cool, ineffably pure, limpid ferments, averaging about 16 per cent alcohol”.) The Wine and Spirit Education Trust teaches sake courses; the International Wine Challenge judges sake. Decanter, too, is preparing to expand its coverage and scrutiny of sake.

All of this is very good news for sake producers, since in Japan, the drink is far from fashionable, and has been tanking ever since 1975; it now has just 6.8% of Japan’s alcoholic beverage market, having lost around two-thirds of its market share since the 1975 peak. Japanese fashionistas prefer wine.

My own road-to-Damascus moment with sake has yet to come, but I am ardently in favour of the wine world’s celebration and acceptance of Japan’s ancient, complex and culturally rich national beverage. Indeed I remember attempting to research sake for London’s The Evening Standard in the 1980s, writing to a number of sake producers in Japan and trying to arrange a visit there, and meeting at that stage with a total lack of interest in sake exports to the UK. Any reader who already has the sake bug, by the way, should try to get hold of the beautiful and thorough Sake: The History, Stories and Craft of Japan’s Artisanal Breweries by Elliot Faber and Hayato Hishinuma, published by Gatehouse in Singapore: a fine tribute to this culture.

But wine’s Japanese fling leaves me with just one question: what about beer?

Drinks, whether alcoholic or not, are generally made from fruits, grains or leaves. Tea, for example, is made from leaves; coffee from fruits.

Among alcoholic drinks, wine, cider and brandy are made from fruits (grapes and apples), while sake and whisky are made from grains (rice and barley, wheat, maize or rye). Beer is made from barley grains, too, generally with a flavouring from leaves (since a hop bract is more leaf than flower).

The ‘wine world’ is, strictly speaking, fruit-only. So if the wine world is ready to clasp one drink made from grain to its bosom, why not another? If sake, why not beer?

Perhaps the answer is no more complicated than that sake is roughly the same alcoholic strength as strong wine or fortified wine, and that you can also drink it, chilled, from a wine glass if you wish. That, though, seems rather simple-minded.

Perhaps wine and sake’s kinship is that both drinks come from intricate, long-established cultures? So too, though, does beer, which has been brewed for 7,000 years, and whose indigenous culture in the British Isles, Belgium, Holland and Germany is every bit as intricate as European wine traditions and Japanese sake traditions.

Never mind history, then; perhaps the difference is that wine and sake are both more aromatically subtle and more complex in flavour terms than is beer?

Let me just say this: the only alcoholic drink I have ever enjoyed which can truly compete with fine wine in terms of subtlety, nuance and the kind of transcendence of flavour which can dazzle aesthetically as well as hedonically is great English cask-conditioned ale. This is rarely more than half as strong as most sake, but Belgian ales are as fine and sometimes rival wine strengths. American micro-brewed renditions and tributes to these European beer styles are, too, shockingly complex and refined (and strong). I doubt that sake is ‘more’ complex than this, though it may well be as complex, and of course each drink’s spectrum of complexities lie in a different register.

Is is, then, down to techniques? Sake uses umami-suggestive koji fungus (Aspergillus oryzae) in order to render rice fermentable – but beer brewers malt barley in order to render it fermentable, too; moreover they use a spectrum of yeast types of much greater complexity than either sake brewers or wine makers. The precise nature of a particular water source is vital for sake – but the terroir-like effect of using water which has traversed gypsum beds in Burton-upon-Trent for classic English pale ale styles, for example, is no less significant. Aged versions of both sake and beer exist (though both must defer to wine in respect of the complexities wrought by age). Both sake and beer, too, are lower in acidity and higher in pH than wine.

Neither sake-fans nor beer-lovers will like me saying this, but both of these grain-based drinks are industrial rather than (like wine) agricultural. Their subtleties, in other words, are the result of craft and recipe, and owe nothing to any intrinsic weather-related seasonal variability, or to any defining circumscription of origin in terms of raw material. If you want more of a particular beer or sake, you buy more raw materials and turn on the tap. The notion of vintage or site (as in the Burgundian climat) exists in neither world, other than as a marketing gimmick. Most beer and sake is pasteurised.

I guess some wine drinkers would object to the bitter flavours in beer, derived from the resins and essential oils in the lupulin glands of hop bracts; these are not a feature of sake. Many wines, though, derive a part of their complexity from bitter flavours, and (globally speaking) the vast majority of beers are barely bitter at all. Hops in general are divided into ‘aroma hops’ and ‘bittering hops’, and fine beer in almost every brewing tradition is principally flavoured with noble aroma hops (hence its extraordinary aromatic complexity).

The real reason for the adoption of sake (but not beer) by the wine world, it seems to me, must be its novelty – always fashionably attractive – and its exoticism. Poor old beer is just too familiar to be taken seriously by the wine world’s Brahmins, hierophants, couturiers, gatekeepers and mayflies: a notable injustice.

When it comes to divisions of this sort, in fact, I am a radical libertarian in any case, and would love to write about almost any drink of complexity and interest, and especially tea and beer, which I love as much as wine. Pending a big bang in Decanter’s philosophy and vocation, though, it will be back to wine next week.

http://www.suwine.at/events-seminare/events-seminare.html

 

Quelle: Decanter

 

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Suwine Tipp der Woche

Suwine Tipp der Woche

Wie gewohnt immer wieder Montags, gibt es den Suwine Tipp der Woche. Dieses Mal das Buch der Bücher über die Burgund geschrieben von Jasper Morris, detaillierter geht es  kaum mehr. Erfahre welchen Produzenten, welche Lagen gehören und wie groß die sind mit vielen sehr nachvollziehbaren Erklärungen zum  Thema Terroir und den verschiedenen Weinstilen der einzelnen Produzenten.

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Cabernet & Friends

Cabernet & Friends
Das Jahr neigt sich langsam dem Ende zu, viele unglaubliche Weine haben wir in den letzten Monaten verkosten können.
Für das letzte Premium- Tasting des Jahres haben wir uns für die absoluten Ikonen Produzenten entschieden.
Unter dem Motto. „Cabernet & Friends“ geht es rund um den Globus und dabei werden wir so einige Überraschungen erleben, kaum eine rote Rebsorte wird so oft cuveétiert wie Cabernet und trotzdem weiß man am Gaumen, wer „the Big Boss“ der roten Rebsorten ist. Die ewigen Wegbegleiter Merlot, Carmenere, Petit Verdot und Co sind vom Cabernet nicht wegzudenken. Selbstverständlich werden Cabernet und Merlot auch ein Solo an diesem Abend besetzen. Sei dabei, beim Gaumenkonzert des Jahres und erfahre welche tollen Aussichten im nächsten Jahr 2017 auf dich warten.
 
Wir freuen uns auf dich,
 
Das Suwine Team!!!
 
Folgenede Weine erwarten dich:
 
Lynch Bages 2011,1995,1983
Chateau Mouton Rotschild 1984
Chateau Calon Segur 1984
Smith Haut Lafite 2011,1982
Chateau Cheval Blanc 1974
Chateau Phelan Segur 2000
Chateau Cazin Pomerol 1976
Desiderio Avignonesi 1997
Sassicaia 1994 (erster Jahrgang als DOC Bolgheri)
Cabernet Sauvignon Leitner 2003
Stags Leap S.L.V. 2012
Almaviva 1996
Sena 2007
Taita Montes 2007
Col Solare 2007
Chateau Montelena 1996,1997,1998
Ridge Montebello 2000
Opus one 2000
Mondavi Cabernet Sauvignon 1983
Henschke Cyrill 1995
Yarra Yerring Cabernet Sauvignon 1992
Cheval Los Andes 2008 Argentinien
Chateau Roslane 2011 Marocco
Casa Valduga 2008 Brasilien
Erzetić Amphora 2008 Slovenien
Chateau Meron 2009 Israel
Chateau Musar 1998 Libanon
Sassi Grossi 2009 Schweiz
Butterfly Rock 2010 Bulgarien
 
Termin: 05. Dezember. 2016
Ort: Orangerie Stift Stams
Zeit: 18 bis 22 Uhr (vermutlich bissl länger) Cometogether mit Champagne um 1730!!!! Und der Pirat darf natürlich nicht fehlen .....
 
Achtung Teilnehmerzahl stark limitiert, um dir deinen Platz zu sichern, bitte ich dich bis spätestens bis 26. November. 2016
285 Euro, Gesamtkosten für Seminar, Weine , ein warmes Gericht passend zum Thema und Dessert zum Abschluss.
 
Auf das folgende Konto zu überweisen:
Suvad Zlatic
Sparkasse Imst
IBAN: AT112050200125005694
BIC:SPIMA T21XXX
Ich freu mich auf deine Teilnahme, und sende dir ganz viele liebe Grüße.
Suwi Zlatic
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Suwine Tipp der Woche

Suwine Tipp der Woche

Spielerisch in die neue Woche starten, mit "WSET WINE GAME" trainiere dein Geografisches Wissen und lerne einiges neues dazu in Sachen Produzenten. Downloaden un los legen, die App ist kostenlos. Schöne und erfolgreiche Woche wünscht euch Suwine..

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Croatia Best Somm 2016

Croatia Best Somm 2016

20. Prvenstvo sommeliera Hrvatske

Hrvatski sommelier klub najavljuje 20. Prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, održati u Opatiji, Remisens Premium Hotel Ambasador ***** 28-29. studenog 2016.

 

Službeni program natjecanja

Ponedjeljak, 28. studeni
Izlučna natjecanja i polufinale

09.30 – 10.00 Okupljanje sudionika u uniformama i dodjela šifri
10.00 – 11.30 Pismeni test znanja i opis dva vina
11.45 – 13:15 Godišnja skupština HSK i proglašenje polufinalista
13.15 – 14:45 Ručak
15:00 – 17:00 Predavanje s degustacijom. S. Zlatić, najbolji sommelier Austrije: Riesling svijeta – Old World vs. New World
17.15 – 19.30 Polufinalna natjecanja
20.00 Svečana večera u povodu jubilarnog 20-tog Prvenstva sommelier Hrvatske, pod pokroviteljstvom TZ Kvarnera

JRE* kuha za HSK
*Jeunes Restaurateurs, Gostuju chefovi restorana: La Pergola – Zambratija, San Rocco – Brtonigla, Draga di Lovrana – Lovran, Boškinac – Pag, Foša – Zadar.

Utorak, 29. studeni
Posjet Istri i finalno natjecanje

10.00   Polazak autobusa za Buzet
11.00   Dolazak u Buzet, obilazak destilerije AURA i degustacija
13:00   Posjet podrumu Zigante, ručak na bazi tartufa u restoranu Zigante – Livade,
17.00   Povratak u hotel
18.00 – 20.00 Proglašenje finalista i finalno natjecanje
20.30 – 20.45 Proglašenje pobjednika te dodjela nagrada i priznanja
20.45 – 22.00 Prezentacija sponzora i cocktail party za sve sudionike Prvenstva

 

Uvjeti i plaćanja

  1. Svi prijavljeni takmičari imaju pravo na ručak
  2. HSK podmiruje finalistima troškove noćenja 28/29.11.
  3. Članovima HSK omogućeno je da prisustvuju svim aktivnostima 28. i 29. studenog po jedinstvenoj cijeni za paket od 490,00 kuna + pdvU cijenu paketa je uračunato:
  • Predavanje s degustacijom S. Zlatića, najboljeg sommeliera Austrije
  • Svečana večera 28. studenog
  • Noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi* 29/30.11. za korisnike paketa iznosi 210,00 kn + pdv
  • Korištenje bazena sa grijanom morskom vodom, SPA zone i WI-FI
  • Posjet i degustacija u destileriji AURA Buzet
  • Posjet podrumu Zigante, Kostanjica
  • Ručak na bazi tartufa u restoranu Zigante, Livade
  • Svi transferi
    * Doplata za single use sobu 15,00 €
  1. Puna cijena paketa iznosi 990,00 kuna
  2. Noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi* 29/30.11. za korisnike paketa iznosi 210,00 kn + pdv
    * Doplata za single use sobu 15,00 €
  3. Sve ekstra troškove gosti plaćaju sami na licu mjesta
  4. Plaćanje temeljem predračuna najkasnije do 21.11.2016
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Suwine Tipp der Woche

Suwine Tipp der Woche

Es ist wieder Montag und der Suwine Tipp der Woche sit eine App "VinGraph". Unglaublich präzises Kartenmaterial topografisch bestens dargestellt und das alles gibt es kostenlos zum downloaden.Viel Spaß beim ausprobieren und eine schöne und erfolgreiche Woche wünscht euch Suwine.

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Suwine Tipp der Woche

Suwine Tipp der Woche

Diese Woche ist ein Buch der Suwine Tipp der Woche, "DIE CHAMPAGNER MACHER" die berühmtesten Chef de Caves im Interview , erfahre mehr was hinter den Kulissen passiert und welche Details es ankommt. Schöne und erfolgreiche Woche wünscht euch Suwine.

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Application for the Sake Sommelier Introductory Course

Application for the Sake Sommelier Introductory Course

This seminar is the first step on your way to Sake Sommelier.Suwine managed to be the only institution across Austria, which is authorized with the license of the Sake Sommelier Association. In this seminar you will learn everything about the history, production, culture, tradition and how to serve Sake. With the end of the seminar you will receive the certificate of Sake Sommelier Association, and thus the right to participate in Sake Certified Sommelier.

Partners of the Course are Austrian Sommelier Union & Tyrolean Sommelier Association 

The course will take place in the "Orangerie Stift Stams", Stiftshof 7, 6422 Stams.

Date: 25.11.2016

Time: 6pm to 10pm

Price: 185 Euro (included: seminar, sake,certificate,main course, dessert)

We kindly ask you to transfer the full course fee until 21.11.2016, the number of participants is limited.

Payment Details:Suvad Zlatic 

                        IBAN:AT122050200101022911

                        Sparkasse Imst

 

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Suwine feat. Pannobile

Suwine feat. Pannobile

Schon in wenigen Tagen machen sich die jungen Wilden und die reifen Weisen aus dem fernen Osten auf den Weg in den Westen und bringen gute Gaben mit. Von Orange bis klassisch, von jung bis reif, von weiß bis rot, vom Golser Wagram bis zum Leithaberg.

 

Sprich: alle neun guten Pannobile-Güter erwarten Sie am 3. November ab 13 bis 15 Uhr zum exclusiven Paneltasting  in der Orangerie Stams mit ihren Weinen und in Person zum Kosten, Kennenlernen oder Wiedersehen.  Anachliesend ab 16 Uhr freie Verkostung. Wahrscheinlich ergibt sich zumindest in diesem Jahr kaum noch eine so gute Gelegenheit, sich einen fundierten Überblick darüber zu verschaffen, was sich bei Pannobile im fernen Osten Österreichs begibt.

 

Kurz:

lassen Sie sich das nicht entgehen und sagen Sie gleich zu.

Plätze stark limitiert bitte um rasche Anmeldung unter:

Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

Wir freuen uns schon jetzt auf Sie!

Suwine und die PannobilistInnen    

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Suwine Tipp der Woche

Suwine Tipp der Woche

Wie jeden Montag hat Suwine für euch einen Tipp der Woche diesmal ist es "Eye for Spirits" Homepage. Brandaktuell, detailliert und weltoffen werden die bekannten und u weniger bekannten Spirituosen der Welt präsentiert, viel Spass beim recherchieren. Eine schöne und erfolgreiche Woche wünscht euch Suwine.http://www.eyeforspirits.com

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It's your chance to become Sake Sommelier!!

It's your chance to become Sake Sommelier!!

 

This seminar is the first step on the road to Sake Sommelier.Suwine managed to be the only institution across Austria, which is authorized with the license of Sake Sommelier Association. In this seminar you will learn everything about the history, production, culture, tradition and how to serve Sake. With the end of the seminar you will receive the certificate of Sake Sommelier Association, and thus the right to participate in Sake Certified Sommelier.

Further Information is coming soon on

http://www.suwine.at/features/sake-introductory-course.htm

 

 

 

 

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Grazie Mille..

Grazie Mille..

Vielen Dank für die zahlreichen Anmeldungen, freuen uns sehr auf den Abend ..Keep on tasting by suwine..

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Merci beaucoup....

Merci beaucoup....

Viele Dank für die zahlreichen Anmeldungen freuen uns schon riesig auf den Abend, TSOV, Bureau du Champagne und Suwine...

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Piemont the power of mountains...

Piemont the power of mountains...

Piemont gehört zweifelsohne zu den besten Weinbaugebieten der Welt. In den letzten Jahren hat sich unglaublich viel getan jedoch ist es noch nicht richtig durchgedrungen insbesondere beim Konsumenten. Es scheint so als wäre der „Wein Riese“ ein wenig eingeschlafen. Was ist los mit dem Italienischen „König der Weine Barolo“ und dem kleinen Bruder Barbaresco sind die großen Zeiten vorbei oder kommen sie erst noch? Welche Rolle spielt Barbera, die meist angebaute rote Rebsorte Piemonts und doch nicht Nr.1?

Sind Gattinara und Ghemme nur Statisten oder können sie für die einen oder anderen großen Auftritt sorgen?

Spielen internationale Rebsorten überhaupt eine Rolle?

Diesen und vielen anderen Fragen werden wir gemeinsam bis an den Grund des Glases gehen.

 

 

 

Ein kleiner Warnhinweis in eigener Sache, vergisst nicht eure fiktive 3D Verkostungsbrille mitzunehmen den die werdet ihr brauchen an diesem Abend.

 

Folgende Weine werden verkostet:

 

• Barbera d’ Asti Bionzo 2003 La Spinetta

• Barbera Gradale 2007 Villa Terlina

• Barbera Bricco de la Bigotta 2003 Giacomo Bolgna

• Barbera Bricco dll Ucellone   2003 Giacomo Bolgna

• Barbera d’Asti 2008 Bruno Rocca

• Ghemme 2000 Antichi Vigneti di Cantalupo

• Gattinara Tre Vigne 2001 Travaglini

• Dolcetto Dei Grassi 2012 E. Grasso

• Barolo Chinato Capellano (süßer versetzter Barolo)

• Barolo Falletto di Serralunga Alba Bruno Giacosa 1998

• Barolo Vursu 2000 La Spinetta

• Barolo 1988 Bartolo Mascarello

• Barolo Brunate 1991 Roberto Vuerzio

• Barolo 1995 Borgogno

• Barolo Brunate 1978 Ceretto

• Barolo Brocco Boschis 1982 Cavalotto

• Barolo Carobric 2000 Paolo Scavino

• Barolo Serralunga Alba Massolino 2008

• Barolo Gran Bussia 1997 Aldo Conterno

• Barbaresco Asili 1999 Bruno Giacosa

• Barbaresco Castello di Verduno 2008

• Barbaresco Gallina 2006 Pierro Busso

 

Gaja San Lorenzo 2004

Gaja Sperss  1998

Gaja Darmagi 1994

Gaja Sori Tildin 1988

 

Gaja Barbresco Vertikale 1994—1988--1983—1975

 

 

Termin: 27. Oktober. 2016 

Ort: Orangerie Stift Stams 

Zeit: 18 bis 22 Uhr (vermutlich bissl länger)

Cometogether mit Champagne um 1730!!!!

Und der Pirat darf natürlich nicht fehlen .....

 

Achtung Teilnehmerzahl stark limitiert, um dir deinen Platz zu sichern, bitte ich dich bis spätestens bis 13. Oktober. 2016 

 

245 Euro, Gesamtkosten für Seminar, Weine , ein warmes Gericht passend zum Thema und Dessert zum Abschluss. 

 

 

Auf das folgende Konto zu überweisen: 

Suvad Zlatic


Sparkasse Imst


IBAN: AT112050200125005694 

BIC:SPIMAT21XXX 

Ich freu mich auf deine Teilnahme, und sende dir ganz viele liebe Grüße. 

Suwi Zlatic 

 

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